20-06-2016: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

                                                   «Παγκόσμια ημέρα του Πρόσφυγα»

20   Ιουνίου  2016

 

 

H Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης σήμερα, Παγκόσμια ημέρα του Πρόσφυγα, στρέφει το βλέμμα της στις γενεσιουργές αιτίες των μαζικών πληθυσμιακών μετακινήσεων, στον πόλεμο, τη βία, τις κοινωνικές ανισότητες. Στα ερείπια της πόλης απ΄όπου πέρασε ισοπεδωτικά το πολεμικό γεγονός, διακρίνει κανείς με δυσκολία την ελπίδα αναδόμησής της. Μένουμε να παρακολουθούμε τα ερείπια μιας εποχής απ΄όπου όσοι κατορθώνουν να ξεφύγουν και να μη θαφτούν μαζί τους  ξεκινούν για το μεγάλο ταξίδι προς την αγκαλιά του Δυτικού πολιτισμού, αυτού του πολιτισμού που έχει ενσωματώσει τον εσωτερικό αντίλογο ως πρώτη αξία, άρα και την ανοχή στο διαφορετικό, την ετερότητα, το άλλο. 

Οι άνθρωποι απειλούμενοι και διωκόμενοι από το φάντασμα του πολέμου, της ένδειας και της εξαθλίωσης, πάντοτε προσέφευγαν σε φιλόξενες ζώνες ειρήνης και ασφάλειας. Μια ζώνη γαλήνης, φροντίδας και προστασίας μπορεί να συνιστά η χώρα μας για τους εκτοπισμένους, για όσους αγωνιούν να βρεθούν σε ένα μέρος που θα μπορέσουν κουβαλώντας την ερειπωμένη πατρίδα και την θραυσματική τους μνήμη  να επεξεργαστούν την αναδόμηση και την ανασυγκρότηση της δικής τους ζωής. Η Υπηρεσία Υποδοχής και ταυτοποίησης  υπερασπίζει το δικαίωμα επανεγκατάστασης αυτών των ανθρώπων στην καρδιά μιας αλληλέγγυας, ενσυναισθητικής και ανεκτικής κοινωνίας.

Η ΥΠΥΤ φροντίζει  για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων και την  υπαγωγή  όσων αποζητούν καταφύγιο μακριά από τις διώξεις που υφίστανται στην πατρίδα τους και τις ένοπλες συρράξεις, σε κατάλληλες διαδικασίες (καταγραφής,ταυτοποίησης, ιατρικού ελέγχου, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενημέρωσης περί των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους)ώστε να  εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις παροχής  διεθνούς προστασίας που αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται.

Στην μνήμη του ισοπεδωμένου από τον πόλεμο γενέθλιου τόπου του ανθρώπου που προσφεύγει, μεριμνούμε ώστε να προστεθεί η ανάμνηση μιας χώρας που του προσέφερε μια στάση ασφάλειας, αξιοπρεπούς διαμονής, κατανόησης, μια στάση παροχής των κατάλληλων πληροφοριών και εργαλείων είτε για να συνεχίσει το ταξίδι του με δύναμη και κουράγιο  ή να παραμείνει κάτω από την προστασία της Ελληνικής προνοιακής πολιτικής στην περίπτωση που διαπιστώνεται ευαλωτότητα.


Posters ΥΠΥΤ για την παγκόσμια ημέρα του πρόσφυγα        1  2  3  4