21-03-2016: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΗ

(...) For it is important that awake people be awake,

or a breaking line may discourage them back to sleep;

the signals we give — yes or no, or maybe —

should be clear: the darkness around us is deep.

William E. Stafford, A Ritual to Read to Each Other

 

            «Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων »

                                                        21 Μάρτη 2016

Σήμερα, Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων , η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής  πέρα από την μνήμη  των θυμάτων του Sharpeville (1960), υπογραμμίζει την αναγκαιότητα απόδοσης σημασίας στην έννοια της ευθύνης και δη της ευθύνης  μιας ενιαίας , σταθερής στάσης συμβατής με την δημόσια. ανοιχτή υπεράσπιση της Αρχής Ίσης Μεταχείρισης. Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στρέφει το βλέμμα σε όλων των ειδών τις διακρίσεις φυλετικές και μη οι οποίες καταδεικνύουν ότι είναι βαθύ ακόμα το σκοτάδι που μας περικυκλώνει, και επισημαίνει την ανάγκη ενσωμάτωσης δυο βασικών συστατικών σε μια ζητούμενη ανθρωποκεντρική στάση: της επαγρύπνησης και της επιμονής.

Η πρόκληση της προσφυγικής κρίσης, οι διαρκώς διογκούμενες  ροές, δεν μπορούν παρά να μας παραπέμψουν στην προτεραιοποίηση ενός   αξιόπιστου πλαισίου υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκτοπισμένων, όσων περνούν τα σύνορα της χώρας μας κουβαλώντας  την ελπίδα μιας προστατευμένης ζωής. Γι αυτό το αξιόπιστο υποστηρικτικό πλαίσιο γίνεται μια διαρκής, συστηματική προσπάθεια να ευθυγραμμίζεται με τις διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής που πραγματοποιούνται στα  hot spots – Κέντρα Πρώτης Υποδοχής  , σε όλους του χώρους που η ΥΠΥ εποπτεύει, επιχειρεί, συνεπιχειρεί.

Μια ημέρα σαν την σημερινή η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής  δε θα μπορούσε να αποστρέφει το βλέμμα από όλα εκείνα τα δυνητικά, πιθανά θύματα εκμετάλλευσης ,βίας, βασανιστηρίων τα θύματα απάνθρωπων στάσεων εμφορούμενων από προκατάληψη, από έλλειψη ανεκτικότητας, από φόβο της ετερότητας. Προκειμένου η επιτυχής ανάληψη ευθύνης να γίνει στόχος μιας άσκησης καθημερινής  για τον καθένα μας, η ΥΠΥ τονίζει την σημασία μιας ουσιαστικής έμπρακτης ευαισθητοποίησης στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας, της συνειδητά ηθικής συμπεριφοράς  στον αντίποδα της κοινωνικής αναλγησίας και της αμεριμνησίας. Η ευθύνη ως καθημερινή άσκηση σχετίζεται με την αποφυγή μετατροπής της απόστασης εκείνης που μας χωρίζει από τον πόνο του άλλου- και που ενίοτε μπορεί να  πρόκειται περί απόστασης αναπνοής- σε παθητική ενοχή.

 Poster Design - International Day for the Elimination of Racial Discrimination March 21