30-10-2015: ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ"

                       ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

                    "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ"

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 , η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, πραγματοποίησε την  τρίτη κατά σειρά εκδήλωση παρουσίασης του έργου για την ενίσχυση της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής. Η εν λόγω δράση συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, εντάσσεται στις  κατεπείγουσες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και στοχεύει στις περιοχές που βρίσκονται υπό υψηλή πίεση μεταναστευτικών ροών. 

 Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων κα Μαρία Στρατηγάκη,  ο επικεφαλής του Γραφείου του Οργανισμού Διεθνούς Μετανάστευσης στην Ελλάδα κος Δανιήλ Εσδράς ,  η Α.Ε. ο Πρέσβης της Νορβηγίας κος Jorn Gjelstad, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος,ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε σε θέματα διαχείρισης ευαλωτότητας και ειδικότερα στην πρόκληση της θωράκισης δυνητικών θυμάτων βίας, εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης. Σχετικές παρουσιάσεις έγιναν από εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών, κρατικών φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και από εκπροσώπους της Τέχνης.

Οι θεατές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αναφερόμενες παρουσιάσεις ενώ  μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, καταδεικτική του ενδιαφέροντος που κινεί το θέμα της προστασίας της ευαλωτότητας και δη των υποψηφίων θυμάτων απώλειας της αυτεξουσιότητάς τους, των ανθρώπων που από εσφαλμένες επιλογές καταλήγουν να εκχωρούν την ανεξαρτησία τους  στους εκπροσώπους του οργανωμένου εγκλήματος.

Τέλος, τονίστηκε  το ζήτημα της ηθικής ευθύνης έναντι των δυνητικών θυμάτων. Έγινε αναφορά στο είδος εκείνο της ευθύνης που δύναται να εμπλουτίσει τον δημόσιο βίο με ηθικά κίνητρα και κριτήρια, να οδηγήσει σε μια εξαιρετικά αισιόδοξη προοπτική σε ένα είδος θεσμικού παραδείσου που καθώς αποτελείται από ηθικά συγκροτημένους, ώριμους, χειραφετημένους πολίτες, μπορεί να επιλύει ενδοσυστημικά και άμεσα ζητήματα ανθρώπινης εκμετάλλευσης, βίας, παράνομης διακίνησης.