21-03-2015: 21 ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Σήμερα, Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στρέφει το βλέμμα στην απαρχή της ιστορίας, στο μακελειό του Sharpeville του 1960 , στην σφαγή εβδομήντα ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και των φυλετικών διακρίσεων. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε στην μνήμη των θυμάτων του Sharpevilleτην 21ηΜαρτίου ως παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, έχει να αναμετρηθεί με την πρόκληση των διαρκώς διογκούμενων μεταναστευτικών ροών και μια μέρα σαν την σημερινή, δεν μπορεί παρά να επικεντρωθεί στο διακύβευμα της δημιουργίας  αξιόπιστου πλαισίου υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υπηκόων τρίτων χωρών, που περνούν τα σύνορα της χώρας μας χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, και στην ολομέτωπη υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής στις οποίες οι υπήκοοι τρίτων χωρών υπάγονται τόσο στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής όσο και στις Κινητές μας Μονάδες,  θεμελιώνονται στις αρχές της ίσης μεταχείρισης, του σεβασμού της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς τους.

Μια ημέρα σαν την σημερινή η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στρέφει το βλέμμα στις ευάλωτες ομάδες , στους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τις πατρίδες τους, σε όσους πλήττονται από την γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση, σε όλους όσους έχουν άμεση ανάγκη υποστήριξης και κινδυνεύουν να υποστούν απάνθρωπη μεταχείριση, εκμετάλλευση, να βιώσουν βίαιες συμπεριφορές που απορρέουν από την προκατάληψη, την μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία , την έλλειψη ανοχής.

 

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής για κάθε άνθρωπο που πλήττεται από την φτώχεια, την ανεργία, την πείνα κι αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι και τη γενέθλια γη του, σήμερα περισσότερο από ποτέ προτάσσει το μήνυμα της ενσυναίσθησης , της συμπόνοιας, της αποδοχής. Η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε κάθε περίπτωση που αυτή εμφανίζεται επαπειλούμενη, αποτελεί για όλους εμάς, την πιο ουσιαστική πρόκληση της εποχής μας. Σε αυτήν την εποχή που χαρακτηρίζεται από μια σειρά προβλημάτων η επίλυση των οποίων φαίνεται εξαιρετικά δυσχερής, αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται μια καθολική αντιμετώπιση η οποία να διέπεται από το πνεύμα της αλληλεγγύης αλλά παράλληλα να θεμελιώνεται σε οικουμενικές αρχές.

Οι στενόκαρδες στάσεις, η κοινωνική απάθεια αλλά πολύ περισσότερο οι ρατσιστικές -προσβλητικές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας- συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι ανεκτές στο σώμα μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής σήμερα, 21η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων υπογραμμίζει την ανάγκη της μετατόπισής μας, της τοποθέτησης εαυτού στην θέση του άλλου, προκειμένου να αντιληφθούμε την σημασία της διαδρομής του. 

Δείγματα Poster design για την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής τα οποία δημιουργήθηκαν με την αφορμή της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων μπορείτε να δείτε στην συνέχεια :

Poster 1  Poster 2  Poster 3   Poster 4   Poster 5