04-02-2015: Εισηγήσεις & Παρεμβάσεις από την Εκδήλωση της ΥΠΥ για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος"«Ενίσχυση της Λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής"

Την Πέμπτη 22/01/15 η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (Υ.Δ.Τ.Π.Π.) πραγματοποίησε την ενδιάμεση εκδήλωση παρουσίασης της πορείας υλοποίησης του έργου που αφορά στην «Ενίσχυση της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχή, για τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής, σε περιοχές με υψηλή πίεση μεταναστευτικών ροών». Η εν λόγω δράση συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (90%)  και   εντάσσεται στις κατεπείγουσες δράσεις της Ε.Ε. .

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κος Δανιήλ Εσδράς, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα κος Πάνος Καρβούνης και ο Υποστράτηγος κος Γεώργιος Νίτσας, Προϊστάμενος του Τομέα Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης  αφορούσε την αποτύπωση της πορείας υλοποίησης του έργου καθώς επίσης και ζητήματα σχετικά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας. Οι ομιλητές που προέρχονταν από την Υπηρεσία μας, από Διεθνείς Οργανισμούς, Μ.Κ.Ο. και από τον Ακαδημαϊκό χώρο, κατέστησαν σαφή την σημασία του εγχειρήματος, δηλαδή της συνέχειας της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής όπου υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ειδικά σε ό,τι αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά των οποίων η προστασία συνιστά αδήριτη αναγκαιότητα.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τις τοποθετήσεις στελεχών της Υπηρεσίας μας, φορέων της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπων του Ακαδημαϊκού χώρου. Παρουσιάστηκαν εκτενώς επιτυχή παραδείγματα υποστήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην κατεύθυνση δημιουργίας κοινότητας – πλαισίου αναφοράς και προστασίας αυτών από την εκμετάλλευση των διακινητών και την εκτροπή στην παραβατικότητα. Η εκδήλωση έκλεισε με τη μαρτυρία ενός εφήβου από το Πακιστάν, ο οποίος έχει μεγαλώσει σε μία εκ των αναφερόμενων στο πρόγραμμα δομών. Λιτά και άμεσα το παιδί μεταβίβασε στο κοινό το μήνυμα της αντοχής στις εξωτερικές πιέσεις, της ηθικής ακεραιότητας αλλά και της αναγνώρισης των προσπαθειών που κατεβλήθησαν κατά την παραμονή του στη χώρα μας προκειμένου να είναι ο ίδιος ασφαλής και να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο σχολείο.

Η εκδήλωση υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής καθώς διευκρίνισε επακριβώς το ρόλο των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής και τη σύνδεσή τους με τους ασυνόδευτους ανήλικους, παρουσίασε εκτεταμένα τις ανάγκες των ανηλίκων και τις δυνατότητες διαμόρφωσης δικτύων προστασίας από πλευράς Δημόσιας Διοίκησης αλλά και ανεξάρτητων πρωτοβουλιών, ενώ ανέδειξε τη σημασία της σταθερής, αθόρυβης και συστηματικής εργασίας στην κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων αυτών, των πλέον «ευάλωτων από τους ευάλωτους», των στερημένων από γονεϊκή ή άλλη αξιόπιστη προστασία παιδιών που φτάνουν στη χώρα μας. Η ενεργός συμμετοχή των παρευρισκομένων ήταν τέτοια που να μας κάνει να αναλογιζόμαστε τη σημασία της ενθάρρυνσης αντίστοιχων τέτοιων εκδηλώσεων, την καθιέρωση πολυσυλλεκτικών fora προκειμένου να υπάρχει έντονη διάδραση και να καθίσταται γνωστό το έργο της Ελληνικής Πολιτείας σε αντίστοιχους ευαίσθητους τομείς όπως ο αναφερόμενος.

Στην συνέχεια παραθέτουμε τις εισηγήσεις  και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων :

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 

(1) Χαιρετισμός του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, κ. Παναγιώτη Νίκα

(2) Μήνυμα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια 

(3) Χαιρετισμός του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνου Καρβούνη 

(4) Χαιρετισμός του Προϊσταμένου Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων , Υποστράτηγου κ. Γεωργίου Νίτσα 

(5) Χαιρετισμός του Επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα κ.  Δανιήλ Εσδρά 

Ενότητα Α΄: Ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του Προγράμματος "Ενίσχυση της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής" - Πρώτη Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων 

-Αποτύπωση αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του προγράμματος Ενίσχυσης της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής/Στατιστικά στοιχεία διαχείρισης ροών ασυνόδευτων ανηλίκων (Ευαγγελία Δημητριάδου, Νομικός, Στέλεχος Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής)

-Ιατροφαρμακευτική και Ψυχοκοινωνική φροντίδα νεοαφιχθέντων ανηλίκων στο βορειοανατολικό Αιγαίο - Καλές πρακτικές υποδοχής (Νάνσυ Ρετινιώτη- Κοινωνική Λειτουργός,Υπεύθυνη τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΜΚΟ "Γιατροί του Κόσμου")

-Ασυνόδευτα ανήλικα: στατιστικά δεδομένα και πραγματικές εμπειρίες (Ελπίδα Ευθυμιάτου, Πρόεδρος ΜΚΟ "Med.In.-Ιατρική Παρέμβαση") 

-Εκτίμηση της ανηλικότητας: Κρίσιμα ζητήματα (Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Συνεργάτης Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για θέματα προστασίας παιδιών)

-Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων Υπηκόων Τρίτων Χωρών /Το νομοθετικό πλαίσιο και η πρακτική της Δημόσιας Διοίκησης (Λάμπρος Μπαμπαλιούτας, Λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου)

-Πιλοτικό πρόγραμμα : Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Λώρα Παππά, Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ "ΜΕΤΑδραση")


Ενότητα Β΄: Φιλοξενία Ασυνόδευτων Ανηλίκων 

-Παρουσίαση του σχεδιασμού της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής για τη δημιουργία δομών Ανοιχτής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων (Κέλλυ Κουφοπαντελή, Οικονομολόγος-Περιφερειολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Δομών Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο κι Ευάλωτων Ομάδων) 

-Υποδοχή και περίοδος προσαρμογής σε Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας  (Σίσσυ Λεβαντή, Κοινωνιολόγος - Ξενώνας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS Αθήνας της ΜΚΟ PRAKSIS & Λάμπρος Αραπάκος,Κοινωνικός Λειτουργός - Ξενώνας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κι Ευάλωτων Πληθυσμών ΣΤΕΓΗ PLUS Πάτρας της MKO PRAKSIS)

-H εξεύρεση δομής φιλοξενίας με βάση το ιστορικό του ασυνόδευτου ανηλίκου:Δυσκολίες και προοπτικές (Χρήστος Δημόπουλος,Κοινωνικός Λειτουργός,Υπηρεσία Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης Αιτούντων Άσυλο και Ασυνόδευτων Ανηλίκων - Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

-Αυτοί δεν είναι τουρίστες: Η περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο στον ξενώνα φιλοξενίας της ΜΚΟ "Άρσις" στο Πήλιο 

-Περιπτώσεις μεταναστών που ενηλικιώθηκαν σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας (Φώτης Παρθενίδης ,Κοινωνικός Λειτουργός,Υπεύθυνος δομής φιλοξενίας του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων)